LOADING

Type to search

Societat

Bel Olid: “El succionador de clítoris és un símbol d’apoderament i d’independència”

Share
Bel Olid

L’escriptora feminista Bel Olid. Foto: Carme Esteve (Publico.es)

Bel Olid és escriptora, traductora i activista feminista.  Des de 2015 presideix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i ha rebut guardons com el Premi Documenta el 2010. També és professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). D’entre la seva extensa bibliografia, trobem llibres de temàtica feminista com Feminisme de butxaca o Follem?.

Què ens ensenya la societat què és l’orgasme?

Existeix la idea que l’orgasme important és l’orgasme dels homes cisgènere i, majoritàriament, heterosexuals. També existeix la idea que, perquè una relació sexual sigui completa i de veritat, sempre hi ha d’haver penetració i orgasme masculí. La societat ens ha inculcat que perquè la relació sexual sigui vàlida només és necessari que ell tingui l’orgasme. Si això no passa, es considera que la relació sexual ha quedat a mitges i no ha acabat.

Amb l’educació sexual que rebem, primer coneixem l’orgasme masculí i després el femení. Com se’ns presenta aquest últim?

Com quelcom obligatori. Quan s’ha començat a parlar de l’orgasme de les dones cisgènere i s’ha plantejat el fet que les dones també tenim dret a tenir orgasmes, això s’ha convertit en una mena d’obligació. Se’ns donen instruccions de, per exemple, com tenir cinc orgasmes en cinc minuts. Aquests fets no faciliten una aproximació adequada a la sexualitat, al plaer o al desig. Se’ns nega la nostra agència de desig i de plaer i se’ns obliga a tenir un orgasme. És una tasca que el bon amant mascle ha de complir. Es pot tenir una relació sexual totalment satisfactòria sense orgasme. Si no hi arribes, no s’acaba el món.

“Es pot tenir una relació sexual totalment satisfactòria sense orgasme. Si no hi arribes, no s’acaba el món”

Segons l’estudi Beliefs About Gender Predict Faking Orgasm in Heterosexual Women publicat a la revista Archives of Sexual Behavior, la major part de les dones han fingit algun orgasme al llarg de la seva vida. Per què ho fan?

Un dels motius és el fet que les dones volen acabar la relació sexual que estan tenint. Elles consideren que si fingeixen és més fàcil que la seva parella sexual també acabi. Quan sents l’obligació de fingir un orgasme en lloc d’expressar honestament el que estàs sentint, vol que dir que no tens la possibilitat de mantenir una comunicació adequada amb la teva parella sexual. És contraproduent per tothom: qui fingeix no obté el plaer que podria estar obtenint i l’altra persona no s’adona de la gran falta de comunicació. Aquesta falta de comunicació no comença i acaba en aquest fingir, sinó que fingir és un síptoma del problema.

L’orgasme femení també pot aparèixer gràcies a la masturbació. Fins fa poc la majoria de joguines sexuals pensades per a les dones tenien una forma fàl·lica. Ara està començant a canviar. Per què?

En la mesura que es va coneixent i investigant més els cossos de les persones que tenen clítoris, s’entén més com funciona el plaer. Ara sabem que el clítoris és un òrgan molt gran que envolta la vagina i que té diverses parts que es poden estimular de maneres directes o indirectes. En aquest moment, apareixen joguines més encertades que estimulen correctament aquestes parts. Un exemple és la revolució del succionador de clítoris. Sembla mentida que haguem arribat al XXI sense que as’hagués inventat abans amb la gran història de joguines sexuals, que remunta fins a l’antiguitat, que existeix. Quan s’ha començat a donar importància a l’orgasme femení ha aparegut el succionador de clítoris.

“La part de la població que ha estat molt menystinguda sexualment està prenent les regnes del seu desig”

Satisfyer. Font: platanomelon.es

Satisfyer. Font: platanomelon.es

Perquè creus que està tenint tant d’impacte el “satisfyer”?

El succionador de clítoris és un símbol d’apoderament i d’independència. La part de la població que ha estat molt menystinguda sexualment està prenent les regnes del seu desig. El succionador produeix que l’orgasme sigui molt més fàcil i molt més ràpid. Es pot fer servir en solitud i com a complement d’altres estimulacions sexuals. És un mecanisme per no dependre del coit a l’hora de tenir plaer sexual. És una manera de demostrar que hi ha altres mecanismes per aconseguir plaer. Crec que més que una moda, és un símbol d’independència.

El succionador de clítoris ha estat un dels temes més virals dels últims mesos, tant a xarxes socials com a la societat en si. Creus que per culpa del succionador s’està mercantilitzant i comercialitzant amb l’orgasme femení? 

Sempre ha existit el perill que les idees trencadores siguin captades pel sistema. No em molesta que el feminisme sigui una moda perquè això no impedeix que els corrents feministes més profunds continuïn treballant. El fet d’anar a una botiga de joguines eròtiques i comparar-me un succionador de clítoris és una oportunitat de parlar sobre el nostre plaer. El succionador és una oportunitat per parlar entre nosaltres sobre les nostres pràctiques sexuals. Que existeixi aquest espai, tot i estar propiciat per una moda, em sembla bé. Això sí, que això s’aturi aquí em sembla insuficient.

“El succionador és una oportunitat per parlar entre nosaltres sobre les nostres pràctiques sexuals”

Aquesta revolució pot arribar encara més lluny.

Hi ha d’haver una reflexió més profunda sobre la sexualitat: com, amb qui i perquè estem tenint les relacions sexuals que tenim. Si es té una vida sexual plena, el succionador serà un complement més. En canvi, si la teva vida sexual és molt insatisfactòria perquè no hi ha comunicació amb la parella o parelles sexuals el succionador de clítoris et copsarà la sexualitat. Amb el succionador de clítoris no hi ha la necessitat de negociar, és una satisfacció immediata i efectiva que gestiona únicament una mateixa.

Si vols ampliar la informació sobre el tema, pots escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar a l’orgasme femení.

Tags:
Andrea Salazar Steindorff

Estudiant de Periodisme a la UAB. Mínor en Estudis de Gènere. Coordinadora de l'àrea audiovisual a Onada Feminista. Col·laboro a Feminismes a Ràdio 4.

  • 1