LOADING

Type to search

Salut

Autoexploració mamària en cinc passos

Share

L’autoexploració mamària és recomanable per conèixer millor les nostres pròpies mames, de manera que sigui més fàcil detectar possibles alteracions. Aquest mètode pot ser una manera de detectar càncer de mama, tot i que no és 100% eficaç. En cas de detectar qualsevol alteració no s’ha d’entrar en pànic: pot tractar-se d’un bony benigne. En aquest cas, però, consulti amb un metge.

Cinc passos d’una autoexploració mamària

  • Primer pas: posicionar-se davant un mirall i mirar-se amb les espatlles rectes i els braços als costats del cos.

Font: breastcacer.org

  • Segon pas: fer el mateix que has fet al primer pas però amb els braços aixecats per sobre el cap.

Font: breastcacer.org

  • Tercer pas: encara davant el mirall, pressionar lleugerament la zona del voltant dels mugrons per comprovar si surt una substància líquida transparent, groguenca o sang d’aquests. 
  • Quart pas: estirar-se i palpar-se les mames. La palpació de la mama dreta s’ha de fer amb la mà esquerra, i la de la mama esquerra amb la dreta. La palpació ha de ser suau però amb suficient duresa per poder detectar qualsevol bony. Començar amb moviments circulars des de la perifèria fins al mugró. Repetir el moviment fins que s’hagi palpat tota la superfície mamària. Repetir el moviment per la zona entre el pit i la clavícula, la part superior de l’abdomen, i per l’axil·la, donat que el teixit mamari s’estén per aquestes zones.

Font: breastcacer.org

  • Cinquè pas: l’últim pas consisteix incorporar-se i, de peus o segut, realitzar una palpació exactament igual a la del pas quatre.

Font: breastcacer.org

Si vols saber més sobre el càncer de mama, pots consultar l’article Detecció i tractament del càncer de mama. A més a més, pots escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar a la malaltia.

Tags:
Maria Giménez Baeza

Periodista.

  • 1