LOADING

Type to search

Societat

Associacions LGTBI+: importants i necessàries

Share
Bandera LGTBI+ a una manifestació. Font: Pixabay.

Bandera LGTBI+ a una manifestació a Barcelona. Font: Pixabay.

Estem en ple segle XXI, i els avenços que s’han produït a aquest segle han estat increïbles: som capaços de comunicar-nos amb gent que està a milions de quilòmetres de nosaltres en un segon i, amb un telèfon mòbil a les mans, podem ser posseïdors del coneixement gairebé infinit. Però hi ha una cosa encara més increïble: tot i estar al segle XXI, encara hi ha discriminació per raons d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere. És a dir, malauradament, la discriminació cap al col·lectiu LGTBI+ encara és una realitat.

Segons l’Informe de l’Observatori de les discriminacions a Barcelona publicat per l’Ajuntament de Barcelona, la LGTBIfòbia ha estat, de la mateixa manera que el 2018, la segona raó de discriminació a Catalunya, sent la causant del 26% de les denúncies per discriminació. A més, la cosa va empitjorant, ja que l’any 2019 les denúncies per LGTBIfòbia han augmentat un 41% respecte a 2018, segons dades presentades al Manifest del 28 de juny de 2020 de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH). Això també és degut, possiblement, al fet que cada vegada la gent s’atreveix a denunciar més. Al cap i a la fi, és impossible comptabilitzar totes les agressions perquè poden haver-ne de no denunciades.

És per aquestes raons que encara han d’existir associacions LGTBI+ que vetllin per la llibertat, la dignitat i la igualtat de cadascuna de les persones que formen part del col·lectiu. Mitjançant l’activisme, la visibilització i l’educació, l’objectiu d’aquestes entitats és aconseguir una transformació social. Les agrupacions més importants de Catalunya són els següents.

LesBiCat

Associacions LGTBI+ - LesBiCat

Logotip LesBiCat.

LesBiCat és un grup de dones, tant trans com cis, lesbianes i bisexuals de Catalunya que treballen des d’una visió feminista per la transformació social. Va néixer a partir de la Coordinadora LGTBI+ de Catalunya com a LesCat, però el 2014 s’independitzen de la coordinadora. Canvien el nom a LesBiCat i, a la vegada, el paradigma de l’associació: comencen a incloure altres orientacions sexuals.

Aquestes dones treballen des del reconeixement dels drets humans per dur a terme un activisme constructiu. Mitjançant la participació en diversos espais i la creació de nous pretenen contribuir a una transformació social.

A la seva pàgina web es poden trobar diverses eines per l’autoeducació sobre el col·lectiu LGTBI: experiències de dones que han patit discriminació per raons de gènere o sexualitat, un llistat de les entitats LGTBI+ de Catalunya, un vocabulari terminològic LGTBI+, etc.

Observatori Contra l’Homofòbia

Associacions LGTBI+ - Observatori Contra l'Homofòbia

Logotip Observatori Contra l’Homofòbia

L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) neix el 2008 com una associació contra la LGTBIfòbia amb l’actuació en diverses disciplines. Una d’elles és la psicologia social. L’Observatori dur a terme un acompanyament tant psicològic com emocional de tot aquell que acut a l’entitat havent patit una discriminació. L’objectiu d’aquest servei és aconseguir restaurar la dignitat de la persona discriminada.

L’OCH també s’encarrega de la formació davant situacions discriminatòries, des de caràcter legislatiu fins a assetjament escolar. A més, aquesta entitat compta amb una bústia de denúncies que recull totes les incidències per situacions discriminatòries per motius LGTBIfòbics. Amb aquestes denúncies elaboren un informe anual que tracta la LGTBIfòbia a tot el territori Català.

Associació Catalana d’Asexuals

Associacions LGTBI+ Associació Catalana d'Asexuals

Logotip Associació Catalana d’Asexuals

Que l’Associació Catalana d’Asexuals (ACA) sigui una entitat petita i creada fa relativament poc -el 2016- no fa que deixi de ser important, perquè és la primera associació catalana adreçada al col·lectiu d’asexuals.

L’asexualitat és molt poc coneguda i, de fet, encara estigmatitzada. Fins al 2013 encara era considerada una malaltia, el que fa que encara es vegi com a quelcom negatiu. La realitat, però, és que l’asexualitat és una orientació sexual tan vàlida com qualsevol altra, que és precisament el que aquesta entitat vol transmetre.

Degut el desconeixement que hi ha per part de la societat, la formació és un dels pilars bàsics de l’ACA. Per aquest motiu, a la seva pàgina web hi ha l’apartat d’Asexualitat, amb una àmplia oferta d’informació sobre aquesta orientació sexual: què és i com puc saber si sóc asexual. Onada Feminista va dedicar un programa a l’asexualitat amb motiu del mes de l’orgull.

Aquestes i moltes altres entitats treballen al territori català per erradicar la LGTBIfòbia amb l’objectiu que algun dia tots puguem arribar a conviure en igualtat de drets i condicions. La societat n’és responsable, però els mitjans de comunicació també.

Maria Giménez Baeza

Periodista.

  • 1