LOADING

Type to search

Cultura TV

Anne Lukin: “Ja no cal tenir una discogràfica per poder dedicar-te a la música”

Share

Anne Lukin és una de les noves artistes sorgides de la factoria d’Operación Triunfo. Després del seu pas pel talent show, la navarresa s’ha volgut centrar en el seu projecte musical, que ja compta amb dos singles: Salté i Volver A Mí. Tot i no tenir discogràfica, Lukin afirma estar contenta i il·lusionada per tenir llibertat creativa i ser independent artísticament. La cantant està preparant el seu primer treball discogràfic -segurament un EP- de cara a finals d’any. 

Vas ser la cinquena expulsada d’Operación Triunfo 2020, però tot i això ets una de les que més embranzida ha agafat i, juntament amb l’Ariadna i en Nick [també concursants d’OT2020], ets l’única de la teva edició que ja té dos singles al mercat.

Jo sempre dic que l’ordre de sortida de l’acadèmia no determina res. OT és una plataforma que et dóna una exposició gegant, és com un aparador. Una vegada surts de l’acadèmia, comences amb la teva carrera, amb qui ets i amb la música que realment vols fer. El secret és, simplement, treballar. Personalment estic súper contenta i em sento molt afortunada d’haver pogut treure un segon single.

El teu primer senzill va ser Salté. Com a espectadores d’Operación Triunfo, vam poder veure el procés de composició i el moment de la gravació de la teva cançó, que va quedar enregistrat al canal 24 hores d’OT.

Sí i és molt xulo tenir aquest moment gravat, perquè és la primera cançó que he compost en tota la meva vida, la primera que vaig gravar i la primera que he tret [al mercat] i no podia demanar una millor forma de gravar-la que a l’acadèmia i amb els meus companys. Per mi va ser preciós.

El segon single és Volver A Mí. Parla’ns una mica sobre què tracta la cançó, en què està inspirada?

Vaig composar Volver A Mí durant la meva primera setmana a l’acadèmia i parla de com em sentia en aquell moment. Estava una mica perduda, la veritat, perquè tots els meus companys sabien què fer i com actuar i jo no. Abans d’entrar a l’acadèmia tenia molt clar que volia ser jo mateixa i no ho estava aconseguint. Durant els primers dies estava bloquejada i no em sortia ser jo. Va ser llavors quan vaig escriure Volver A Mí, en meitat de l’angoixa per tornar a ser jo mateixa. Era molta informació que calia processar. 

És increïble l’amor que ens donen els fans, però crec que a vegades es creua una línia i es perd la intimitat

Volver A Mí és la teva primera cançó amb videoclip. Suposo que a tu, com a estudiant de Comunicació Audiovisual, t’haurà fet molta il·lusió poder tenir per fi un vídeo musical.

Sí, de fet jo abans dels càstings d’OT estava a la universitat estudiant el meu primer any de Comunicació Audiovisual. Per a mi poder estar en un rodatge i ser la protagonista ha estat una autèntica fantasia. Era com fer les pràctiques que normalment es fan a quart de carrera allà mateix. 

Hem parlat d’aquests dos singles, del primer any d’universitat que queda parat per la teva entrada a l’acadèmia d’Operación Triunfo. Què ha suposat per a tu viure un canvi tan ràpid i dràstic en la teva vida i, a sobre, afegint la pandèmia de la Covid-19?

Ha estat un procés molt boig. Per exemple, quan em vaig presentar al càsting d’OT era la primera vegada que cantava amb un micro davant de gent i realment no era conscient de tot el que significaria. Em vaig apuntar al càsting per un impuls i a mesura que anaven passant els càstings em vaig adonar que la cosa era seriosa. Quan surts de l’acadèmia és quan realment ets conscient de la magnitud de tot. I a sobre, al cap de dues setmanes de sortir, em trobo amb una pandèmia mundial. Porto 6 mesos de bogeria constant, però crec que la clau és el temps i tenir els peus a terra.

Una part del canvi que ha suposat OT és el que podríem anomenar “fenomen fan”. Per exemple, el fet de sortir al carrer i que la gent et reconegui, que et demanin fotos, que et demanin autògrafs, etc. Com estàs portant tota aquesta repercussió?

Al principi em xocava molt i em segueix xocant, perquè suposa passar de ser algú totalment anònim a què et reconeguin pel carrer i al principi angoixa una mica. Per una part s’agraeix molt el carinyo que la gent et dóna, perquè és una passada, a mi m’han tractat molt bé i no em puc queixar. És increïble l’amor que ens donen, però crec que a vegades es creua una línia i es perd la intimitat. Sempre s’agraeix molt el carinyo, però ha de ser amb respecte i amb una mica de cura, perquè al final som persones i ens angoixem, almenys jo m’angoixo molt. Però, crec que és el que toca i que ens hem d’acostumar.

La competitivitat entre companyes em sembla una tonteria

Una altra part del canvi que ha suposat Operación Triunfo és haver conegut als teus companys i companyes d’edició. Creus que venint d’un concurs tan competitiu com és Operación Triunfo hi ha lloc per a la sororitat entre les concursants i entre altres companyes que també es dediquin a la música?

Personalment, en cap moment he sentit competitivitat amb les meves companyes o amb concursants d’altres edicions d’OT. El que està clar és que hi ha lloc per a la sororitat i pel que no hi ha lloc és per a la competitivitat. Som totes músiques, totes volem trobar el nostre lloc i jo crec que el mínim que podem fer és donar-nos suport entre nosaltres. Realment crec que això de la competitivitat entre companyes és una tonteria.

Hem parlat dels teus dos primers singles. D’una banda, Salté, que va arribar al milió de reproduccions a Spotify i, d’altra banda, Volver a Mí, que supera ja les 300mil visites a YouTube. Aquestes dues cançons estaran recollides en un EP?

Aquestes cançons no les inclouré a l’EP perquè formen part i estan molt lligades amb la meva experiència a OT. Quan tregui l’EP m’agradaria passar pàgina i començar ja amb la meva música i el meu projecte. Llavors, tindré per una banda aquests dos singles i, d’altra banda, el meu projecte musical.

Quan tens previst que aquest projecte musical pugui sortir al mercat?

La idea és poder treure un single al setembre i l’EP cap a finals d’any o principis del vinent, però amb tot això de la Covid tot pot canviar, per això no m’atreveixo a donar una data concreta.

Porto molt poc al món de la música però he pogut veure que és un sector encara molt masculinitzat

Respecte al teu projecte musical, sorprèn que tu tens management, però no tens discogràfica. Com et sents al ser independent en aquest sentit?

El sistema ha canviat molt i sí que és cert que abans era impensable que un artista no tingués discogràfica, però ara realment no cal tenir-ne una per poder dedicar-te a la música. Jo estic súper contenta de ser independent, perquè tinc distribuïdors internacionals, és a dir, compto amb els mateixos serveis que té una discogràfica, però a la vegada sóc lliure per prendre les meves decisions. La veritat és que estic molt contenta, no podria demanar més.

I més enllà de les que doneu la cara o, en aquest cas, poseu la veu a les cançons, a la part que no veiem de la música, tu t’has trobat amb què hi ha presència de dones? És un món encara masculinitzat tal com es diu?

Jo realment porto molt poc i no puc parlar com si tingués molta experiència perquè no la tinc, però el poc que he pogut veure sí que és veritat que els alts directius són tots homes. És un sector que està encara molt masculinitzat. El meu productor és home, els tècnics de so són homes, el director del videoclip de Volver A Mí era home, però, per exemple, la meva manager és una dona i estic molt orgullosa d’ella perquè és una crack. Jo crec que a poc a poc això anirà canviant i hi haurà més dones.

Per acabar, diga’ns dos referents femenins que tinguis, un en l’àmbit personal i un en l’àmbit musical.

Jo sempre dic que els meus referents són les meves amatxis, les meves àvies, perquè són les dones més fortes que conec. I a nivell més artístic, hi ha una poeta que es diu Elena Codes que fa poemes meravellosos i que parla molt sobre feminisme i sobre temes que mereixen reivindicació. Us la recomano molt. 

Si estàs interessada en les entrevistes a les exconcursants d’OT com la Anne Lukin també pots llegir, veure i escoltar les de Samantha i Maialen.

Tags: