LOADING

Type to search

Esports Internacional

Angel City, l’equip de futbol femení que lluita per la igualtat salarial

Share
Angel City NWSL

Imatge de benvinguda de la National Women’s Soccer League a l’Angel City. Font: NWSL

Angel City és un nou equip de futbol femení creat als Estats Units. Destaca per la seva voluntat de lluitar per la igualtat salarial entre homes i dones, o almenys perquè les futbolistes puguin obtenir una remuneració suficient per viure únicament d’aquest esport. Entre les principals inversores de l’entitat destaquen personalitats com Eva Longoria, Serena Williams o Natalie Portman. Tot i que encara queda molt camí per igualar les condicions salarials i mediàtiques respecte al futbol masculí, el creixement del futbol femení ha estat exponencial durant aquests darrers anys.

Els seus objectius també inclouen reforçar la cobertura mediàtica, obtenir nous patrocinis i arribar a un públic més ampli

L’Angel City serà el primer equip femení estatunidenc finançat i dirigit íntegrament per dones que s’expandirà a la NWSL -la lliga professional de futbol femení nord-americana-, una fita que tindrà lloc l’any 2022. El lema d’aquesta nova entitat és “esdevenir campiones dins i fora del camp”. Així doncs, els seus objectius no són exclusivament aconseguir futurs èxits esportius, sinó lluitar per l’equitat salarial de les esportistes, reforçar la cobertura mediàtica de la lliga femenina, obtenir nous patrocinis i arribar a un públic molt més ampli.  En una entrevista al diari The New York Times, la presidenta del club, Julie Uhman, manifesta que la seva intenció “és que les futbolistes professionals es guanyin la vida només jugant a futbol professional”.

Kara Nortman, filla d’una família d’esportistes de Califòrnia del Sud, es va interessar pel futbol femení. Per aquest motiu, va començar a seguir i debatre sobre els principals esdeveniments de la NWSL amb qualsevol persona que l’escoltés, entre elles l’actriu Natalie Portman. Totes dues es van convertir en activistes per la lluita de la igualtat salarial pels equips femenins dels Estats Units, i després del Mundial Femení de Futbol celebrat l’any 2019 van decidir que era hora d’implicar-se personalment en el partit.

L’actriu Natalie Portman és la principal fundadora de l’entitat, encara que la propietat està dividida entre un conjunt de 33 persones, majoritàriament dones. Dins d’aquest grup, destaquen un ampli conjunt d’estrelles de Hollywood com Eva Longoria, o esportistes d’elit, com Serena Williams, juntament amb personalitats influents com la consultora de mitjans de comunicació, Julie Uhman, i més d’una desena d’antigues membres de la selecció femenina dels Estats Units.

“El nombre de dones emprenedores en aquest sector és molt inferior atès que no guanyen suficients diners per adquirir una franquicia esportiva”

Julie Uhman, la presidenta del club, i Kara Nortman van estar més d’un any fins que el projecte sortís a la llum. Durant el camí, totes dues van mantenir llargues converses amb propietaris, jugadores, directius esportius, activistes, aficionats i líders sindicals per assegurar-se’n que feien les coses bé. “La nostra ciutat es mereix el millor. Els aficionats a l’esport es mereixen el millor. Les jugadores es mereixen el millor. I junts construirem alguna cosa veritablement única” declara Uhman en una nota de premsa a la pàgina web del club.

“Hem vist que altres esportistes, sobretot homes, s’han unit a la propietat d’equips esportius en els últims anys, en canvi, el nombre de dones emprenedores en aquest sector és molt inferior atès que no guanyen suficients diners per adquirir una franquícia esportiva” declara Becca Roux, la directora executiva l’Associació Nacional de Jugadores d’esport femení dels Estats Units, al diari New York Times.

“Hem adoptat aquest nom perquè reflecteix la ciutat de Los Angeles, on jugarem”

L’equip de Los Angeles serà el tercer club de la NWSL de la Costa Oest, després de OL Reign FC i Portland Thorns, i el primer de l’estat de Califòrnia. Un any abans, en el 2021, també s’integrarà a la competició l’equip Racing Louisve. Actualment, la lliga està formada per nou equips de diferents estats i la capital del país, Washington DC. Angel City, però, és un nom provisional per ara. “Hem adoptat aquest nom perquè reflecteix la ciutat de Los Angeles, on jugarem. Això no obstant, ara mateix estem treballant en la nostra marca i tenim previst anunciar-lo abans de finals d’any” explica Uhman al portal esportiu Angels On Parade. El naixement d’Angel City promet canviar els esquemes del futbol femení i obtenir un paper protagonista en la lluita per la igualtat.

Tags:
Maria Capell Costafreda

Estudiant de periodisme a la UAB. Enamorada de la lectura i de l'Oest de Catalunya

  • 1