LOADING

Type to search

Societat

Agàmia, més que amor lliure

Share
agamia

Il·lustració d’Israel Sánchez de contraelamor.com

L’amor és un concepte que ha fet néixer molt debats, opinions diferents i visions diverses. Tot això, guiat per males experiències, persones que no han trobat el que buscaven o que simplement han perdut tota la confiança en l’amor.

Un dels principals debats que neix del concepte de l’amor es troba al voltant de les relacions. Cada cop es qüestiona més la monogàmia, les persones obren la ment davant la possibilitat que potser no hi ha un sol individu per a cadascuna d’elles. La idea que els éssers humans són com una peça de puzzle, que només encaixa amb una persona concreta, s’ha superat. Fins i tot, la fidelitat ja no es concep de la mateixa manera avui en dia.

Una d’aquestes noves idees que s’allunya del tradicional concepte de l’amor és l’agàmia. Aquesta se centra directament a anul·lar qualsevol lligam, qualsevol relació, que són els principals problemes en sí. La mateixa relació suposa una presó per aquell que la viu, priva de llibertat als components de la parella. Aquesta unió, el gamos, és un concepte que l’agàmia vol eliminar, en tant que prové directament de l’amor tradicional. De la mateixa manera, els agamis busquen nous models familiars que facin possible justament aquests nous conceptes que sorgeixen actualment.

Per sintetitzar el que he detallat anteriorment, practicar l’agàmia seria equivalen a estar de rotllo, relacionar-se amb gent diversa però sense tenir-hi cap relació, cap lligam, cap unió. La gelosia no hi tindria cabuda, ja que ningú seria només per a una persona únicament. Aquest nou model, a més, donaria autonomia i llibertat per viure la sexualitat com es volgués, apostant pel consentiment i l’empatia i per fer només allò que a un li vingués de gust. 

La cançó d’Ovella Xao parla justament de l’agàmia

Si voleu ampliar la informació sobre relacions no monògames podeu escoltar el programa d’Onada Feminista a Ràdio 4 on es va tractar el tema.

Tags:
Mireia Planas Sucarrat

Estudiant de Periodisme de la UAB, graduada en Direcció Hotelera per la EUTDH.

  • 1