LOADING

Type to search

Internacional Societat

L’arribada de Bella Thorne a OnlyFans evidencia la precarització de les treballadores sexuals

Share
Bella Thorne - OnlyFans

Bella Thorne, exactriu de Disney, bat rècords a OnlyFans. Font: IG Bella Thorne

La plataforma OnlyFans es va veure completament alterada per l’ingrés inesperat de Bella Thorne, exactriu de Disney, fa dues setmanes. Aquesta xarxa social ofereix un espai als creadors i creadores de contingut per vendre imatges, generalment íntimes o provocatives, als usuaris. Segons la BBC, Thorne va batre rècords en guanyar fins a dos milions de dòlars en només una setmana a la web.

La polèmica que s’ha generat a partir de l’ingrés de la celebrity en aquesta plataforma gira entorn de diferents factors. Primerament, la directiva d’OnlyFans va decidir després del “fenomen Thorne” –encara que ha afirmat que es tracta d’una decisió que ja feia temps que s’estava plantejant dur a la pràctica– que el preu màxim a pagar per qualsevol contingut serà de cent dòlars. Aquesta decisió deixa entreveure una nova estratègia empresarial amb la qual es vol forçar a les creadores de contingut a buscar un número més elevat de compradors. Conseqüentment, l’empresa sumarà més beneficis en tant que es queda un 20% dels ingressos per cada transacció.

El preu màxim és una nova estratègia empresarial que força a les treballadores a buscar més compradors

Aquest canvi ha generat moltes preocupacions per les petites i mitjanes creadores. La majoria d’elles són treballadores sexuals que en el context de pandèmia actual les xarxes socials com OnlyFans són la seva única manera de poder mantenir-se econòmicament. Aquest perfil de creadores de contingut són les que més temps porten treballant a OnlyFans i compten amb un nombre limitat de compradors amb qui ja tenien uns preus establerts que ara, en alguns casos, han de rebaixar. L’empresa els ofereix poques alternatives per seguir obtenint beneficis de la plataforma. Encara que representants d’OnlyFans hagin afirmat públicament que la limitació de preus és per protegir als usuaris, pot semblar més versemblant que la plataforma busca un “canvi d’imatge”.

OnlyFans perpetua l’estigma sobre el treball sexual i perjudica les treballadores més precaritzades

L’ingrés de Bella Thorne no és un cas aïllat. Cada vegada més celebrities i influencers es donen d’alta en aquestes webs per oferir continguts no exclusivament de caràcter sexual. Potenciant aquests nous perfils de creadores i creadors de continguts, l’empresa d’OnlyFans no només es garanteix més beneficis econòmics –més usuaris arriben a la plataforma només pel nom de la persona famosa– sinó que també busca treure’s de sobre l’estigma del treball sexual. Amb tot, amb aquesta nova línia promocional, OnlyFans només perpetua més l’estigma i acaba perjudicant les treballadores més precaritzades.

View this post on Instagram

I made this late af and I know it’s not going to make the algorithm happy, but it’s fucking important and annoying. This is so tiring. Real s*x workers are f*cking tired. We can’t post in our bios about our OF without concealing it in a linktree. We can’t post our bodies without getting taken down. We can’t promote our businesses that are feeding our families because it “goes against community guidelines”. I swear celebs are so out of touch with everything, it’s absurd. Less than a week into this project and she already has a movie in mind and likely secured a director. That’s what it’s like to have a big voice. Your voice is so loud you don’t have to hear us. You don’t have to truly reckon for your actions. You can gentrify and not realize you are displacing people. I still don’t understand why these celebs simply don’t hire a ton of s*x worker consults for these things. If you take from the community, you need to give back just as much as you received. They expect us to volunteer our energy, resources, and knowledge unpaid. They’ll maybe promote if we’re lucky. “Do it for the exposure,” as if exposure pays my rent. But we’ll see, maybe the current is changing because we are tired. Enough is enough. #bellathorneof

A post shared by Selena The Stripper (@prettyboygirl) on

Per altra banda, moltes treballadores sexuals també s’han manifestat activament en contra de l’actuació personal de Bella Thorne. L’exactriu de Disney va afirmar que volia formar part d’OnlyFans per acabar amb l’estigma sobre el treball sexual i que, en l’aplicació de les noves normatives de preus, estava disposada a donar veu a les petites i mitjanes creadores, qui no tenen l’oportunitat d’acordar condicions laborals amb l’empresa. Via xarxes algunes de les afectades han manifestat no sentir-se representades per Thorne: una celebrity que ha accedit a la plataforma per reivindicar una professió que no és la seva i no pas per necessitat i que parla en nom de les treballadores sense ser conscient de la seva situació de privilegi respecte d’aquest col·lectiu.

Núria Cugat Tarridas

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *